Γιώργος Μπουρογιάννης

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Αρχαιολόγος


Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο δρ Γιώργος Μπουρογιάννης, αρχαιολόγος, με ειδίκευση στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους και τις σχέσεις μεταξύ του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.
Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιώργος Μπουρογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υπό την εποπτεία της καθ. Ειρήνη Λαιμού και επέστρεψε στην Αθήνα για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής που ολοκλήρωσε το 2007 υπό την εποπτεία της καθ. Νότα Κούρου και θέμα: Η φοινικική και κυπριακή κεραμική στο Αιγαίο των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων: Εμπορικά δίκτυα και το πρόβλημα του ρυθμού Black-on-Red. Πραγματοποίησε μέρος της διδακτορικής του έρευνας ως υπότροφος στα πανεπιστήμια Κύπρου, Νάπολης L’Orientale και Ρώμης La Sapienza της, όπου και παρακολούθησε μαθήματα φοινικικής γλώσσας και επιγραφικής από την καθ. Maria Giulia Amadasi Guzzo. Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών της Ρόδου, ως επιμελητής στο Τμήμα Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, ενώ έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη στο Μουσείο Μεσογειακών Αρχαιοτήτων (Medelhavsmuseet) της Στοκχόλμης, όπου μελέτησε το ιερό της Αγίας Ειρήνης στην Κύπρο, και στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος – 4ος αι. π.Χ.), με ακρωνύμιο SilCoinCy και επιστημονική υπεύθυνη την δρα Ευαγγελινή Μάρκου. Έχει επίσης διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπρητζ, όπου μελέτησε βασικές αρχές της κυπρο-μινωικής και κυπρο-συλλαβικής γραφής, υπό την εποπτεία της δρος Philippa Mary Steele.

Ο Γιώργος Μπουρογιάννης έχει διδάξει μαθήματα αρχαιολογίας στα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για την αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφικά προγράμματα στο Ξώμπουργο Τήνου, στην Καρδάμαινα της Κω, στην Επίδαυρο, στο Λευκαντί της Εύβοιας, στο Ηραίο της Σάμου, στην Κύμη της Ιταλίας, στην Παλαίπαφο Κύπρου, στο Kharayeb του Λιβάνου και στη Ναύκρατη της Αιγύπτου. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων. Το 2015 διοργάνωσε διεθνές κυπρολογικό συνέδριο στη Στοκχόλμη με τίτλο Ancient Cyprus Today: Museum Collections and New Research, το οποίο δημοσίευσε ένα χρόνο αργότερα, ενώ στις 8–11 Δεκεμβρίου 2020 διοργάνωσε διεθνές συνέδριο με τίτλο Beyond Cyprus: Investigating Cypriot Connectivity in the Mediterranean from the Late Bronze Age to the end of the Classical Period. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι σχέσεις του Αιγαίου με την ανατολική Μεσόγειο, η αρχαιολογία της Κύπρου και της Φοινίκης, η χρήση και το είδος γραφών στο Αιγαίο των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων, φοινικική γλώσσα και επιγραφική, η αρχαιολογική ορατότητα της κυπριακής δράσης και, πιθανώς, παρουσίας εκτός Κύπρου, ιερά και λατρεία, καθώς και θέματα εμπορικών δικτύων στην ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κύπριοι.

Από το 2018 είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου Cypriot Connectivity in the Mediterranean from the Late Bronze Age to the end of the Classical period, με ακρωνύμιο CyCoMed, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, και εκτελείται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ευαγγελινή Μάρκου

Επιστημονική ομάδα

Νομισματολόγος


Την ερευνητική ομάδα έργου πλαισιώνει εκ μέρους του φορέα υλοποίησης η δρ Ευαγγελινή Μάρκου, νομισματολόγος και κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία ασκεί με ενθουσιασμό συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο σε ζητήματα κυπριακής νομισματικής. Στο διάστημα 2014–2015 η δρ Μάρκου διετέλεσε επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού έργου SilCoinCy: «Τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος – 4ος αι. π.Χ.)» (Αριστεία ΙΙ) στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε —και επικαιροποιείται μέχρι σήμερα— ο ιστότοπος «Κύπριος Χαρακτήρ».
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ευαγγελινή Μάρκου είναι Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ), στον Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας (ΤΕΡΑ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Η έρευνά της επικεντρώνεται στην ιστορία και τη νομισματική της αρχαϊκής, κλασικής και πρώιμης ελληνιστικής Κύπρου. Η Ε. Μάρκου συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και πλέον των τριάντα άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Η Ε. Μάρκου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1993-1997) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές (2001) και τις διδακτορικές της σπουδές (2006) στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Paris IV της Σορβόννης, με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Εργάστηκε στο Μουσείο Fitzwilliam του Cambridge (2004-2005) και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (2005-2007) ως υπεύθυνη καταγραφής και ψηφιοποίησης των νομισματικών συλλογών. Δίδαξε και συντόνισε μαθήματα Αρχαίας Νομισματικής, Αρχαίας Ιστορίας και Ιστορίας της Κύπρου, πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008-2009), στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008-2012· 2014-2016) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2014-2018) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2017-2020). Από το 1997 η Ε. Μάρκου συμμετείχε σε 11 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ερευνητική συνεργάτις. Στο διάστημα 2014-2015, ήταν η επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού έργου «Τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος-4ος αι. π.Χ.)» (ακρωνύμιο SilCoinCy), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Δράση Αριστεία ΙΙ. Στο πλαίσιο του έργου αυτού υλοποιήθηκε και ο ιστότοπος «Κύπριος Χαρακτήρ», ο οποίος επικεντρώνεται στην ιστορία, την αρχαιολογία και τη νομισματική της αρχαίας Κύπρου (http://kyprioscharacter.eie.gr/el/), και ο οποίος επικαιροποιείται μέχρι σήμερα.
 
 

Χαράλαμπος Παρασκευά

Επιστημονική ομάδα

Αρχαιολόγος


Υπεύθυνος για τον άρτιο σχεδιασμό και τη λειτουργία της βάσης δεδομένων του έργου.
Σύντομο Βιογραφικό

Ο Δρ. Χαράλαμπος Παρασκευά είναι αρχαιολόγος με ειδίκευση στην προϊστορική αρχαιολογία της Κύπρου και εκτενή εμπειρία στις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές. Κατέχει πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας (2004-2008) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταπτυχιακό στη Μεσογειακή Αρχαιολογία (2008-2010), και διδακτορικό στην Αρχαιολογία (2010-2015) από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ στα πλαίσια της δια βίου μάθησης έχει ολοκληρώσει από το 2014 μέχρι σήμερα 79 διαδικτυακά μαθήματα MOOC ποικίλης θεματολογίας (τεχνητή νοημοσύνη, προγραμματισμός, χωρική ανάλυση, στατιστική, παιδαγωγική, γραφιστική, φωτογραμμετρία). Στο παρελθόν εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014-2016), ως ειδικός επιστήμονας (2016), μεταδιδακτορικός ερευνητής (2016-2019), και ερευνητικός συνεργάτης (2019-2020) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ως ερευνητικός συνεργάτης (2018-2019) στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ τώρα εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας (2020-2021) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ειδικός επί της ψηφιοποίησης αντικειμένων (2019-2021) στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, και ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Κυπρο-Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Έρευνας (2021-2022). Έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με πλειάδα ερευνητικών προγραμμάτων (ARCANE-RG3, CARMA, CP, SL, SeSaLaC, CyCoMed, UnSaLa-CY, RURAL-CY, ReCult), έχει λάβει μέρος σε αρκετά ανασκαφικά προγράμματα (Palaepaphos Urban Landscape Project, Prastio-Mesorotsos Archaeological Excavation, Erimi-Pamboula excavations, Souskiou Project, Kissonerga-Skalia Excavation, Elaborating Early Neolithic Cyprus, Geroskipou-Agioi Pente Excavations, Paphos Theatre Archaeological Project) και έρευνες επιφανείας (Settled and Sacred Landscapes of Cyprus, Lophou Archaeological Survey), ενώ έχει μέχρι σήμερα επιμεληθεί ένα τόμο, δημοσιεύσει 17 μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και τόμους, αναπτύξει 7 αρχαιολογικά λογισμικά και παρουσιάσει 25 εισηγήσεις σε συνέδρια, ημερίδες ή διαλέξεις.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται περιλαμβάνουν την προϊστορική αρχαιολογία (κοινωνίες μικρής κλίμακες, κοινωνικοπολιτισμική αλλαγή, εμπόριο και ανταλλαγές, κοινωνική πολυπλοκότητα), τη μεθοδολογία και πρακτική της αρχαιολογίας (τυπολογία κεραμικής, νέες μέθοδοι σε ανασκαφή και έρευνα επιφανείας), τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές (βάσεις δεδομένων στην αρχαιολογία, στατιστικές μέθοδοι και αναλύσεις, ψηφιοποίηση σε δύο και τρεις διαστάσεις), την αρχαιολογία τοπίου (αναλύσεις ΓΣΠ, αναλύσεις τοπίου, έρευνα επιφανείας), και τη θεωρητική αρχαιολογία (πολιτισμικός υλισμός, θεωρία συναρμολόγησης, θεωρία πολυπλοκότητας). Πέραν της ακαδημαϊκής έρευνας ο Δρ. Παρασκευά είναι λάτρης της τεχνολογίας και των μαθηματικών, είναι αυτοδίδακτος προγραμματιστής, ενώ έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με ψηφιακή γραφιστική και φωτογραφία.

Άγγελος Παπαδόπουλος

Επιστημονική ομάδα

Αρχαιολόγος


O δρ Άγγελος Παπαδόπουλος μελετά ενδελεχώς τα δεδομένα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού από θέσεις του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Άγγελος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε προϊστορική αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια του Bournemouth και University College London. Μετά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής με θέμα την Εικονογραφία του Πολέμου στο Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού (Πανεπιστήμιο του Liverpool), εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου, όπου και ενδιαφέρθηκε ερευνητικά για τις επαφές μεταξύ των κοινωνιών του Αιγαίου, της Κύπρου και των ΣύροΠαλαιστινιακών ακτών κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. Οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται σε ζητήματα προϊστορικής εικονογραφίας, πολέμου, εμπορίου και ανταλλαγών, ενώ έχει παρουσιάσει τις μελέτες του σε διάφορα διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Διδάσκει αρχαιολογία του προϊστορικού Αιγαίου, αρχαία τεχνολογία και επαφές μεταξύ των λαών της Μεσογείου κατά την Εποχή του Χαλκού στο College Year in Athens. Το 2019 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα CyCoMed αναζητώντας τον Κύπριο έμπορο εκτός Κύπρου κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Στα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα που συντονίζει ή συμμετέχει συμπεριλαμβάνονται η μελέτη και δημοσίευση του προϊστορικού νεκροταφείου στη θέση Κισσόνεργα-Αμμούδια της Κύπρου, ενός συνόλου τοιχογραφιών από τη Μυκηναϊκή Θήβα και Κυπριακής και Μυκηναϊκής κεραμικής από το Tell el-Hesi στο Ισραήλ.
 
 

Βανέσσα Παππά

Επιστημονική ομάδα

Αρχαιολόγος


Η υποψήφια διδάκτωρ Βανέσσα Παππά, αρχαιολόγος, επικεντρώθηκε στην τροφοδοσία της βάσης δεδομένων του έργου. Σημαντική υπήρξε επίσης η συμβολή της στην τυποεκδοτική επιμέλεια του τόμου του συνεδρίου «Beyond Cyprus».
Σύντομο Βιογραφικό
Η Βανέσσα Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές με κατεύθυνση Αρχαιολογία και Ιστορίας της Τέχνης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές της στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική έως την Ύστερη Αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος και Εγγύς Ανατολή», όπου ειδικεύτηκε στην εικονογραφία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Η διπλωματική της εργασία πραγματεύεται την «Εικονογραφία του άρματος στο Αιγαίο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού: χρήση και συμβολισμός», όπου εκτός από την μελέτη της αιγαιακής εικονογραφίας πραγματοποιείται και μία σύγκριση με την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος πεδίου από το 2012 στην σωστική ανασκαφή στο ορυχείο Αμυνταίου έως και το 2014, με διαδοχικές συμβάσεις, στον προϊστορικό οικισμό Νεολιθικής περιόδου της περιοχής, υπό την επιστημονική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας. Έχει συμμετάσχει σε έρευνες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια του μαθήματος της Βυζαντινής αρχαιολογίας με στόχο την καταγραφή των βυζαντινών εικόνων των ιερών ναών του Δήμου Λευκάδος. Ακόμη έχει λάβει μέρος στην ανασκαφή στο Ανάκτορο του Νέστορος της Πύλου υπό την εποπτεία του J. Davis και της S. Stocker. Η Βασιλική Παππά έχει συμμετάσχει στο φοιτητικό συνέδριο Mare Nostrum (2017) της Ρόδου με το άρθρο «Η κρίση του 12ου αιώνα π.Χ. μέσα από την εικονογραφία του αιγαιακού άρματος», καθώς και στο διεθνές συνέδριο No (e)scape Conference (2018) της Χαϊδελβέργης με την αναρτημένη ανακοίνωση «Aegean topography through the chariot’siconography during Late Bronze Age». Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η εικονογραφία και οι εμπορικές σχέσεις του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού, κυρίως της Ύστερης περιόδου και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου κυρίως της Κύπρου, Αιγύπτου, Συροπαλαιστίνης και Χετταίων.

Philippa Mary Steele

Συμβουλευτικός ρόλος

Κλασική φιλόλογος-γλωσσολόγος


Εκ μέρους του συνεργαζόμενου φορέα εξωτερικού, η ερευνητική ομάδα του έργου CyCoMed έχει την τιμή να περιλαμβάνει τη δρα Philippa Mary Steele, κλασική φιλόλογος-γλωσσολόγος, ερευνήτρια της Σχολής Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (University of Cambridge, Faculty of Classics) και επιστημονική υπεύθυνη του έργου CREWS – Contexts of and Relations between Early Writing Systems. Η δρ Steele, ειδική επί της γλωσσολογικής ιστορίας της αρχαίας Κύπρου, ασκεί συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο σε ζητήματα αρχαίων κυπριακών γραφών και επιγραφικών μαρτυριών.
Σύντομο Βιογραφικό
Η δρ Philippa M. Steele είναι κύρια ερευνητική συνεργάτις στη Σχολή Κλασικών Σπουδών (Faculty of Classics) και στο Κολλέγιο Magdalene του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Διατελεί κύρια ερευνήτρια πενταετούς ερευνητικού έργου που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC) με τίτλο «Contexts of and Relations between Early Writing Systems (CREWS)». Στο πλαίσιο του έργου συντονίζει ομάδα ερευνητών που μελετά τα συστήματα γραφής του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και της Συροπαλαιστίνης κατά τη 2η και 1η χιλιετία π.Χ.. Για περισσότερες πληροφορίες, ο ιστότοπος του ερευνητικού έργου CREWS είναι προσπελάσιμος από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://crewsproject.wordpress.com/ Το ερευνητικό έργο CREWS έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC) στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 (αρ. Χρηματοδότησης 677758). Η δρ Steele διαθέτει ευρύ πεδίο ερευνητικών ενδιαφερόντων που αφορούν τις γλώσσες και τα συστήματα γραφής του Αιγαίου κατά την Εποχή του Χαλκού, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχαία Κύπρο. Καρπός της έρευνάς της είναι μια «κυπριακή τριλογία» αποτελούμενη από τα βιβλία A Linguistic History of Ancient Cyprus, Syllabic Writing on Cyprus and its Context and Writing and Society in Ancient Cyprus, ενώ έχει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις για τις γλώσσες και τη γραφή της αρχαίας Κύπρου, τις συλλαβικές γραφές του Αιγαίου και το διοικητικό τους πλαίσιο, και την ανάπτυξη των πρώιμων ελληνικών αλφαβήτων. Ο ρόλος της στο ερευνητικό έργο CyCoMed είναι συμβουλευτικός προς τον κύριο ερευνητή του έργου, δρα Γιώργο Μπουρογιάννη κατά τη διάρκεια των ερευνητικών του παραμονών στο Κέιμπριτζ, με έμφαση στη μελέτη της κυπριακής επιγραφικής εκτός Κύπρου.
 
 

Κατερίνα Μπουκάλα-Καρκαγιάννη

Eξωτερική συνεργάτις

Aρχαιολόγος


Η δρ Κατερίνα Μπουκάλα-Καρκαγιάννη, αρχαιολόγος, συμμετείχε στην επιμέλεια και είχε την κύρια ευθύνη της σελιδοποίσης του τόμου του συνεδρίου «Beyond Cyprus».
Σύντομο Βιογραφικό
Η Κατερίνα Μπουκάλα-Καρκαγιάννη σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, υπό την εποπτεία του καθ. Γιάννη Παπαδάτου. Έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, υπό την εποπτεία του καθ. John Bennet, και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία του καθ. Γιάννη Παπαδάτου με τίτλο «The Prepalatial period at Siteia Petras through the study of undisturbed ceramic assemblages». Η Κατερίνα Μπουκάλα-Καρκαγιάννη έχει λάβει μέρος στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πλάσι Μαραθώνα, στους Οινιάδες Αιτωλοακαρνανίας, στο Γαϊδουροφά Ιεράπετρας και στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Συμμετείχε στη μελέτη του υλικού από την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λιβάρι Λασιθίου και πραγματοποίησε τοπογραφική αποτύπωση στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών στους Λαζάρηδες Αίγινας και στην Παλαιόπολη Άνδρου. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε ανασκαφές στο Κουκονήσι Λήμνου, στο Πετρωτό Πατρών, στην Ασέα Αρκαδίας και σε ανασκαφές της Α΄ΕΠΚΑ στην περιοχή του Φιλοπάππου και του Θησείου. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στις ανασκαφές στον Πετρά Σητείας, καθώς και στη διαχείριση του αρχείου των ανασκαφών. Τον τελευταίο ένα χρόνο έχει αναλάβει την επιμέλεια και σελιδοποίηση του περιοδικού και των μονογραφιών των εκσόδεων AURA του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.